Е-резидентство в Україні: що це таке та як допоможе розвиткові IT

Уряд ухвалив проєкт про е-резидентство в Україні. Це дасть змогу іноземцям віддалено вести бізнес в Україні та матимуть спрощений доступ до адміністративних послуг. Це особливо актуально для розвитку сфери ІТ.

Про це розповів очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.

Що таке е-резидентство
Це, буквально, електронне громадянство країни, один з унікальних проєктів Мінцифри. Його ідея полягає у тому, щоб дати можливість віддалено створювати та керувати бізнесом на території України.
Зокрема, бізнесмен матиме змогу підписувати документи електронним підписом, отримає доступ до банківських послуг, онлайн-платежів, роботи з постачальниками тощо.

"Іще одна важлива новина! Уряд дав зелене світло е-резидентству! Про цей проєкт я вам розповідав ще у вересні. І щодня ми працюємо над його реалізацією.
Це один з унікальних проєктів Мінцифри, що може зробити Україну потужним Східноєвропейським ІТ-хабом. Завдяки е-резидентству вже в найближчому майбутньому наша країна стане привабливою для ведення бізнесу іноземцями — насамперед ІТ-спеціалістами.
Онлайн, без необхідності відвідувати Україну та заповнювати папери іноземці отримуватимуть:
▪️український кваліфікований електронний підпис;
▪️реєстраційний номер облікової картки платника податків;
▪️можливість відкрити онлайн рахунок в українському банку;
▪️спрощений доступ до адміністративних послуг в Україні.
Створюємо цей проєкт для представників креативної індустрії — ІТ, маркетинг, реклама, геймінг.
Першими є-резидентами бачимо іноземних ІТ-спеціалістів, що працюють на українські компанії, а також спеціалістів з країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону та ближнього зарубіжжя, яким статус е-резидента України допоможе ефективно співпрацювати на європейському ринку.
Звичайно, усі е-резиденти проходитимуть ретельну перевірку в Україні з боку правоохоронних, фінансових органів та Мінцифри.
Маємо в короткі терміни разом з іншими державними органами розробити нормативну базу для запуску проєкту. Плануємо, що до кінця року запустимо портал е-резидентства і отримаємо перших е-резидентів", - написав в Telegram FEDOROV.

Мета
Такі спрощені умови мають зробити Україну більш привабливою для іноземного бізнесу. Це особливо актуально для ІТ індустрії.
При цьому Федоров наголосив, що усі е-резиденти проходитимуть ретельну перевірку в Україні з боку правоохоронних, фінансових органів та Мінцифри.
Вже до кінця 2020 року мають запустити портал е-резидентства, тоді ж мають з'явитися і перші е-резиденти.

Джерело
Поділитися проектом