Комфортне, зелене місто, може стати оазою для IT-галузі

IT-галузь в Україні стрімко розвивається. Щороку галузь зростає на 30%, а кількість вакансій збільшується на 45%. В 2018 році 4 тисячі IT-компаній і понад 184 тисячі українських програмістів забезпечили експорт IT-продукції на 4,5 мільярда доларів. Частка цих коштів є здобутком когорти рівненських IT-фахівців.

Хоча Рівне поки не обіймає провідних позицій в даній галузі, але й не пасе задніх. В ІТ-індустрії Рівного зайнято близько 1000 спеціалістів. В місті працює більше 30 ІТ-компаній. Попри те, що Рівне є досить компактним містом, тут зосереджена низка потужних вищих навчальних закладів, де вчать майбутніх ІТ-спеціалістів. Серед них НУВГП, РДГУ, КА «ШАГ». Університети є відкритими для співпраці: за підтримки компанії SoftServe НУВГП відкрив спеціалізацію «Інтернет речей». Рівненські виші щорічно готують понад 400 майбутніх ІТ-фахівців.

Проте розрив між попитом на спеціалістів і їх кількістю дуже великий. Компанії для власного розвитку потребують значно більше фахівців.Тому найбільші з них, які представлені в місті, зараз прагнуть об’єднатися для розвитку ІТ-ринку, щоб спільними силами набагато швидше створити умови для навчання та розвитку спеціалістів, щоб рівняни бачили перспективи у рідному місті та не покидали його.

Перевага Рівного над індустріальними містами очевидна - тут затишне, комфортне та компактне місто для розвитку компаній. Зручно не тільки в офісі, а і по дорозі на роботу. Справжня оаза для роботи та життя! Головний стримуючий фактор - це відсутність якісної навчальної бази для підготовки та удосконалення навичок фахівців в динамічній ІТ-сфері

Місто теж зацікавлено, щоб фахівці, високоосвічені, активні представники середнього класу з високою зарплатою далі продовжували працювати у Рівному. Згідно з макроекономічними дослідженнями, один IT-спеціаліст створює чотири робочі місяця в інших галузях. Тому для міста стратегічно важливо, аби тут працювало якомога більше IT-компаній.

Можна впевнено сказати, що працівники ІТ-сфери також сприяють наповненню місцевого бюджету і розвитку міста. Значна кількість ІТ-спеціалістів співпрацюють з компаніями як фізичні особи-підприємці та перебувають на спрощеній системі оподаткування і сплачують єдиний податок, а він на 100% залишається в бюджеті міста за місцем реєстрації.

Минулого року провідні ІТ-компанії міста оголосили про створення ІТ-кластеру в Рівному. Мета діяльності організації - розбудова сприятливого середовища для подальшого розвитку ІТ-індустрії в Рівному.

На сьогодні IT-кластер – перспективний напрямок синергії для компаній цього профілю. Основна мета ІТ-кластера – популяризація ІТ-сфери серед майбутніх співробітників та клієнтів, спільний маркетинг і навчання. IT-кластер в Рівному – це об'єднання 7 рівненських компаній, які працюють в ІТ-сфері. Представників кластера долучаються до різноманітних міських ініціатив, організовують зустрічі, форуми, конференції.

Першим кроком діяльності було підписання Меморандуму про співпрацю з міською владою. Відповідно до меморандуму, у Рівному мають створити умови для розвитку галузі інформаційних технологій як однієї зі стратегічних у розвитку міста та створити комфортні умови для IT-компаній.

IT-кластер почав налагоджувати співпрацю з навчальними закладами задля покращення якості освіти. В стінах Національного університету Водного господарства та природокористування провели першу в Рівному виставку ІТ вакансій. Зацікавленим студентам рівненських навчальних закладів представники компаній детально розповіли про напрямки діяльності та навики, яким повинен відповідати фахівець для початку роботи в IT.

Нещодавно, науспішніші IT-фірми, учасники рівненського кластеру, вирішили поділитись власними напрацюваннями в розбудові комфортного та головне сучасного інноваційного міста організувавши дні інновацій - RIVNE INNOVATIONS DAYS. Щодня в період з 27 травня по 2 червня 2019 року в креативному міському просторі «Майстерня міста» були проведені заходи присвяченні інноваціям, технологіям та підприємництву.

Проведенні захопливі доповіді відомих спікерів, нетворкінги, знайомства та обміном досвідом між учасниками, компаніями та ІТ-фахівцями дозволили розробити подальші кроки, щоб Рівне асоціювали з містом з розвинутою IT-індустрією.

Наразі двері кластеру відкриті для усіх ІТ- компаній та партнерів. Прогресивні компанії, які представлені в місті, повинні об’єднатися для розвитку ІТ-ринку. Спільними зусиллями набагато швидше будуть створені такі умови, щоб таланти не покидали рідне місто, а бачили перспективи тут.

Поділитися проектом